top of page

Laatste ontwikkelingen

  • Writer's pictureDe wandelende cartograaf

Grote routewijziging in Zuid-Vogezen en Jura

Door een samenvoeging van twee bestaande routes (GR5 en GTJ - Grande Traversée du Jura) is een groot deel van de GR5-route tussen Vandoncourt en Les Rousses gewijzigd.


Omdat het herzien van de wandelboekjes veel tijd kost en er al voldoende wandelaars onderweg zijn of binnenkort voornemens zijn om op weg te gaan, heb ik nu alvast de belangrijkste wijzigingen in een tweetal documenten opgesomd.


Het eerste document heeft betrekking op het wandelboekje van de Zuid-Vogezen; het tweede document betreft de Jura.


De informatie in de documenten volgt de indeling die in de wandelboekjes van De wandelende cartograaf vermeld staat:

  1. paginacijfer en punt van routewijziging pag. 68, vanaf punt 74

  2. omvang van de wijziging (grote wijziging)

  3. beschrijving van de verandering b.v. route gaat nu rechtsaf i.p.v. linksaf

  4. informatie t.a.v. de 'oude GR5-route' b.v. oude route gaat verder als GRP

  5. punt van samenkomst routes b.v. in Les Hôpitaux-Neufs (punt 89)

  6. verschil in wandelafstand b.v. 19 km in plaats van 11 km

  7. mogelijke nieuwe overnachtingsplek voor het geval de nieuwe route veel te lang geworden is, zoals in Pont-de-Roide, Malbuisson en/of Foncine-le-Haut.

Met behulp van deze nieuwe informatie zou het in principe mogelijk moeten zijn voor de wandelaars op dit traject om goed beslagen ten ijs te komen en de juiste keuzes te maken voor de route die het beste past bij ieders eigen mogelijkheden.

Bijna overal is het mogelijk om de route die vermeld wordt in het wandelboekje van de wandelende cartograaf te bewandelen, alleen de markering is in dat geval niet de bekende wit/rode markering maar is deze aangepast in geel/rood of geel/blauwe markering van de GR de Pays.

Het enige gebied waar de bestaande GR5-route lijkt te gaan verdwijnen is tussen La Roche Bernard (ca. 5 km na vertrek uit Chapelle-des-Bois, dag 9, pag. 98, punt 2) en Les Rousses-en-Bas (pag. 103, punt 134). Dit is de route door het Forêt du Risoux.Slapen langs de GR5

Door de samenwerking van DeGR5telijf en Dewandelendecartograaf zijn de overnachtingsplekken langs de GR5 weer beschikbaar. Er wordt nog gewerkt aan de mogelijkheid om de bestanden te downloaden.

GR5 te lijf

De website van GR5telijf ondervindt sinds het begin van 2024 een aantal problemen. Luc Mol heeft besloten om te stoppen met de website, maar heeft er tegelijkertijd voor gezorgd dat de informatie die

Website is nog in ontwikkeling

Deze website van De wandelende cartograaf is nog in ontwikkeling. Er wordt nog hard gewerkt aan de vormgeving en ook de inhoudelijke informatie is nog niet compleet. Echter, de nieuwste ontwikkelingen

Comments


bottom of page