top of page

Grande Randonnée 5 / GR5

van Noordzee (Hoek van Holland)

website-totaleroute.png

Wandelboekjes van de route

 1. Hoek van Holland - Bergen op Zoom

 2. Bergen op Zoom - Maastricht

 3. Maastricht - Ouren

 4. Ouren - Sierck-les-Bains

 5. Sierck-les-Bains - Vic-sur-Seille

 6. Vic-sur-Seille - Ribeauvillé

 7. Ribeauvillé - St-Hippolyte

 8. St-Hippolyte - Nyon

 9. Thonon-les-Bains/St-Gingolph - Landry

 10. Landry - Modane

 11. Modane - Larche

 12. Larche - Nice/Menton


GR5 is de benaming van het langeafstandswandelpad van Noordzee (Hoek van Holland) naar de Middellandse Zee (Nice).
E2 is een Europese wandelroute die begint in Groot-Brittannië en daarna op het Europese vasteland dezelfde route volgt als de GR5.

 

In Nederland zorgt Wandelnet voor de ontwikkeling en het beheer van het landelijk netwerk van Lange-Afstand-Wandelpaden (LAW). Ook de NS-wandelingen vallen onder hun coördinatie.

De GR5 heeft de aanduiding LAW 5-1.
Voor Vlaanderen neemt Grote Routepaden alle werkzaamheden voor haar rekening, terwijl in Wallonië de GR5/E2-route sinds 1959 uitgezet en gemarkeerd wordt door Les Sentiers de Grande Randonnée.
In Luxemburg valt de GR5/E2-route samen met delen van de ‘nationale wandelroutes’. Hiervoor is het Ministerie van Toerisme verantwoordelijk.
In Frankrijk (tot aan de Jura) wordt de route verzorgd door de Club Vosgien. Deze club stond aan de basis van de GR5-route. In 1897 werd ter gelegenheid van hun 25-jarig bestaan een route door de Vogezen uitgezet. Sinds 1947 maakt deze route deel uit van de GR5. De Club Vosgien zorgt nu nog steeds voor het uitzetten van de route, de markering en ook het onderhoud van de paden. Daarnaast beheren zij ook verschillende
accommodaties langs de route. De club is tevens een van de oprichters van de Fédération Française de la Randonnée Pédestre (FFRP), de uitgever van de bekende topoguides.

GR5/E2-route

De delen 3 t/m 8 worden verzorgd door De wandelende cartograaf.

naar  Middellandse Zee (Nice of Menton)

bottom of page