top of page

Jura

van  St-Hippolyte  naar  Nyon (Meer van Genève)

Belangrijkste routewijzigingen in de Jura (2023)

Door het grotendeels samenvoegen van de routes van de GR5 en de Grandes Traversées du Jura (GTJ) zijn op de volgende plekken routewijzigingen t.o.v. de route zoals deze in het GR5/E2-wandelboekje JURA (deel 8) van De wandelende cartograaf zijn opgetekend.

Pag. 30 – voor punt 42 (kleine wijziging):

de route gaat niet meer langs het gehucht Le Pissoux, maar gaat nabij Gourdavi (zie kaart) linksaf.

Pag. 47 – tussen punt 52-53 (zeer kleine wijziging):

niet linksom maar rechtsom bij Meix Lagor.

Pag. 56 – vanaf punt 66 (middelgrote wijziging):

de nieuwe route gaat linksaf, richting en door Zwitserland via Le Grand Taureau. Route was ca. 7,1 km maar wordt nu 9,4 km (tussen de punten 66 en 72):. Ik weet niet op de oude route nog gemarkeerd is, maar deze is wel goed te volgen via de beschrijving en kaart.

Pag. 68 – vanaf punt 74 (grote wijziging):

de nieuwe route gaat in Le Frambourg rechtsaf (GTJ-route in het wandelboekje). De oude route is nog wel in tact: volg dan de geel/blauwe markering (GRP: Grand Tour de Pays nr. 145) tot in Les Hôpitaux-Neufs (punt 89). Route was ca. 11 km maar wordt nu 19 km (tussen de punten 74 en 89).

Pag. 88 – vanaf punt 103 (grote wijziging):

de nieuwe route gaat in Mouthe rechtsaf (route GTJ in het wandelboekje). De oude route is als GR5-variant te volgen tot in Chapelle-des-Bois. Waarschijnlijk is de wit-rode markering voor dit traject nog in tact. De oude route is ca. 22,5 km lang; de nieuwe 39,5 km. Op deze nieuwe route is Foncine-le-Haut als een extra overnachtingsplek aan te bevelen (ca. 26 km na de splitsing bij punt 103).

Pag. 97 – vanaf punt 2 (grote wijziging):

de oude GR5-route gaat linksaf (net voor het bereiken van La Roche Bernard). De nieuwe GR5-route gaat rechtsaf richting Bellefontaine en Morez.

De oude GR5-route door het bos Forêt du Risoux is nu herkenbaar aan de markering met een gele rechthoek (met een grijze afdekking eronder). Bovendien zijn de wegen in het bos met bordjes aangegeven en die staan ook in de routebeschrijving. Deze zijn te gebruiken als richtlijn naast de GPS-coördinaten als gids door het bos van Forêt du Risoux.

De routes ontmoeten elkaar weer net voor Les Rousses. De oude route is ca. 16 km; de nieuwe is bijna 20 km.

Pag. 118 – vanaf punt 2 (La Cure) is de routewijziging door Zwitserland al in het GR5/E2-wandelboekje JURA opgenomen. De eendaagse afsluiter is omgevormd tot een tweedaagse.
 

bottom of page